2.02.2011

Hoe maak je een Yule blok?

Het maken van een Yule blok is helemaal niet moeilijk. Het is een kwestie van het vinden van de juiste ingrediënten en deze samen stoppen. We maken een Yule blok om de terugkeer van de zon te vieren nu de dagen langer worden. De meeste typen hout zijn prima om te gebruiken voor je Yule blok maar elk type hout heeft zijn eigen speciale kwaliteiten. Het is handig deze te weten voordat je je blok aansteekt.

Er zijn een paar basis houtsoorten die je kan gebruiken. Es, Aspen, Berk, Hulst, Eik, Den en Wilg zijn de meest voorkomende.

Es wordt gebruikt voor genezing en gezondheid, welvaart en bescherming.
Aspen opent je geest voor de wereld om je heen en geeft inzicht.
Berk opent de doorgang naar een nieuw begin.
Hulst opent je geest naar de wereld voorbij de onze en faciliteert visioenen en meditatie.
Eik geeft kracht, wijsheid en genezing.
Den kan gebruikt worden voor het aantrekken van geld.
Wilg roept de Godin op en helpt je je dromen te verwezelijken.

Wanneer je je houtsoort hebt gekozen kan je je blok verder versieren. Linten van natuurlijk materiaal en dennenappels en en ander plant materiaal zijn hier bij uitstek geschikt voor. Het is belangrijk om je dromen en wensen voor het nieuwe jaar in het blok te kerven. Dit kan door middel van woorden of symbolen.

Je kan een klein ritueel utivoeren waarbij je mediteert over je wensen en verlangens voordat je ze in je blok kerft. Op deze manier stop je jouw energie in het blok. Wanneer het blok dan vlam vat neemt het vuur jouw wensen en verlangens mee naar de God en Godin.

Het aansteken van het blok kan het beste in een kamer met weinig licht en met zo veel mogelijk vrienden en familieleden om je heen. Vertel verhalen die met het seizoen en Yule te maken hebben en deel eten en drinken met elkaar. Volgens de traditie steek je het Yule blok aan met de overblijfselen van het blok van vorig jaar. Dit stukje hout heb je het afgelopen jaar in huis gehouden voor bescherming en dit kan je ook weer doen met de resten van dit blok.

Als je geen openhaard hebt is dat ook geen probleem. Je kan een takje, ingekerft met symbolen, branden in een vuurbestendig bakje op je altaar of je neemt een blok hout en kerft daar een holte in voor een kaars. Deze kaars kan je dan weer versieren met symbolen voordat je hem aan steekt.

Een waarschuwing; wanneer je met vuur werkt, zorg dan dat je dit veilig doet. Geen enkele traditie is het waard je huis af te branden!

Geniet van je Yule blok en mocht je foto’s willen delen van jouw blok dan staan wij daar natuurlijk zeer voor open!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten